2018

 • Onder de Maan
  Na het daverend succes van de achterbank-concerten van akoestisch duo Onder de maan hebben we Sander Egas en Walter Verdonk uitgenodigd om dit jaar de volkswagen te verlaten en het podium te betreden!
  Onder de Maan maakt Nederlandstalige luisterliedjes met grote zeggingskracht. Luister maar goed, tussen de met pathos gebrachten regels zit soms opeens een humoristische parel.
  Ze spelen als 15 jaar in verschillende bands, maar met Onder de Maan hebben ze hun muzikale vorm gevonden. Met veel plezier presenteren wij Sander Egas en Walter Verdonk voor de reprise. Bis! Bis! Voorproefje op You Tube
 • Asha Karamiasha - beeld Johan van Dijke
  De volgende dichter die we presenteren is Asha Karami. Gevraagd naar een korte biografische beschrijving antwoordde Karami als volgt: ‘Asha Karami is dichter en woont in Amsterdam.’
  Daar doet ze zich mee te kort. Per ongeluk verzeild geraakt in het Poetry Slam circuit was Karami vorig jaar verliezend finalist van het NK. De jury gunde haar unaniem de prijs, maar het publiek besloot anders. Gedichten van haar zijn ondertussen gepubliceerd op samplekanon, in nY, De Gid… Eigenlijk in elk tijdschrift behalve Tirade.
  Haar werk lijkt samen te hangen van schijnbaar willekeurige observaties, onderbroken door interne bewustzijnsvlagen. Wars van uitleggen of verklaren gaat ze uit van het vermogen van haar publiek zelf invulling te geven aan dat wat is geschreven. Enige constante daarbij: het gebeurt nu.
  Kom zondag 7 oktober luisteren naar deze nieuwe literaire sensatie: Asha Karami
  Beeld: Johan van Dijke
 • Bowie Barbiers & de Bieslook Karavaan
  Behalve van poëzie houdt de Salon ook van muziek, en al helemaal van muziek die poëtische teksten met catchy melodietjes verbindt. Daarom presenteren wij op zondag 7 oktober Bowie Redman Barbiers & de Bieslook Karavaan!
  Tijdens Salon op de Dijk proberen spoken word artiest Bowie Redman Barbiers en de Bieslook karavaan je te vinden, je vervolgens mee te voeren om daarna niet meer terug te brengen. In hun muziek, die ergens tussen gypsy jazz en uitgesproken deuntjes uit de balkan inzit, hoor je een verhaal. Stille woorden, een verlangen of misschien zelfs wel een antwoord.
  Laat je meevoeren door deze intrigerende samenwerking van klezmermuziek en spoken word bij Salon op de Dijk en kom 7 oktober luisteren in Schellingwoude.
 • Ingmar Heytzeingmar-heytze-foto-bureau-bruinzeel-4096.jpg
  Ingmar Heytze opent Salon op de Dijk 2018!
  Elk jaar zorgen we voor een gerenommeerd dichter om de Salon te openen, en dit jaar hebben we het geluk Ingmar Heytze te mogen ontvangen.
  In goed begrijpelijke taal beschrijft Heytze alle aspecten van het leven. Dan weer filosofisch, dan weer romantisch en altijd beeldend kenmerkt zijn werk zich door de herkenbare beschrijvingen. Ooit geroemd als talent is Ingmar Heytze ondertussen veel meer: een dichter met publiek.
  In 2009 is Ingmar Heytze benoemd tot de eerste officiële stadsdichter van Utrecht. Momenteel werkt hij aan zijn twaalfde dichtbundel, die in oktober 2018 zal verschijnen bij Uitgeverij Podium. Met een beetje geluk deelt hij bij de Salon wat van zijn nieuwe werk.
 • Rosa SchogtRosa door ed
  Rosa Schogt (1980) is theaterwetenschapper en actrice. Je zou haar kunnen kennen van ons zusterevenement Zomerengelen – Zomer in de Engelbewaarder.
  Schogt speelt, redigeert, schrijft teksten en geeft poëzie- en taallessen aan kinderen. Sinds 2012 schrijft ze poëzie, en belandde dat jaar bij de beste twintig van de Turing-gedichtenwedstrijd. Ze draagt graag en vaak voor, in 2016 bijvoorbeeld bij Dichters in de Prinsentuin. Ellen Deckwitz nam een gedicht van haar op in ‘Olijven moet je leren lezen’.
  Rosa’s debuutbundel verschijnt voorjaar 2019 bij De Arbeiderspers.
  Foto door Ed Raket.
 • Mirte HartlandMirte Hartland
  Ook bekend van vorig jaar is Mirte Hartland (1984). Ze is singer-songdichter, musicerend woordkunstenaar, taalgoochelaar met gitaar. Door te jongleren met gezongen en gesproken woord, gitaar en zang onderzoekt ze waar melodie en verhaal elkaar versterken. Haar werk bestaat uit een zorgvuldig gecomponeerde collage van sferen en beelden met een melancholische ondertoon. Haar live act is klein en persoonlijk met een uitgebalanceerd geluid.
  In naam van performance poëzie collectief Poetry Circle Nowhere schreef, maakte en speelde zij voorstellingen voor festivals als Oerol, Lowlands, De Parade, Festival Hongerige Wolf en Solar. Hiernaast begeleidt zij jonge talenten bij het schrijven voor het podium en ontwikkelt zij trainingen voor Stichting de Vrolijkheid.
  Zondag 7 oktober komt ze weer voor ons spelen
 • Ariel Alvarez
  De volgende dichter die we presenteren is een wel heel bijzondere: Ariel Alvarez AKA the magical Dada-Bischop.
  Ariel Alvarez is kunsthistoricus, schrijver, en onregelmatig dichter. DADA-specialist. Schrijver van het boek DADA manieren, een overzicht (2016, eigen beheer), en van het blog DADAROCKT (dadarockt.wordpress.com) over DADA-thematiek en aan DADA verwante subculturele uitingen.
  En hij treedt op. Als bisschop. Onder andere in Paradiso. Kijk maar op You Tube
 • Suzewind
  Hier hebben we weer iets heel speciaals. Suzewind maakt stevige psychedelische softpop en zachtjes ruisende ballades. Of wellicht maakt ze hedendaagse chansons in verstaanbare taal, of anders is het gewoon dreampop. Weet je, misschien moet je Suzewind ook niet willen benoemen, maar beluisteren.
  Salon op de Dijk zou Salon op de Dijk niet zijn als we niet gekeken hadden naar de poëtische kwaliteit van de muziek. Die is aanwezig. In de liedjes worden mensen met dingen vergeleken of opgesloten in kelders. Vrij alledaags.
  Kom zondag 7 oktober luisteren, of geniet alvast van een voorproefje op You Tube
 • De MixMeesterDe Mixmeester - Salon op de Dijk
  Na een prachtig poëtisch programma is het de hoogste tijd voor een drankje en een dansje. Gelukkig hebben wij bij Salon op de Dijk dat gewoon geregeld!
  Als alle dichters hebben gesproken, de snaren van de gitaren zijn uitgetrild, is het tijd voor de De MixMeester. Funky beats en vrolijke melodieën worden moeiteloos aaneen gemixt tot een zeer dansbaar geheel.
  Salongangers van het eerste uur hebben al van de Mixmeester kunnen genieten, voor alle anderen, kom zondag 7 oktober en beleef de borrelmix!
 • Thomas MöhlmannThomas Möhlmann - Salon op de Dijk
  De laatste dichter die we aan jullie voorstellen was gelijk ook de eerste dichter van vorig jaar: Thomas Möhlmann!
  Thomas Möhlmann is een dichter waar je niet om heen kan. Docent bij Artez en bij de Schrijversvakschool, redacteur bij Awater, voormalig medewerker bij het letterenfonds, het is haast onvoorstelbaar dat hij zelf nog tijd vindt om te dichten.
  Maar dat doet hij. En goed ook. Möhlmann zijn gedichten zijn niet per se vriendelijk. Gezichten zijn verwrongen, vogels slaan hun vleugels uit, niet om te vliegen, maar uit schrik en het enige wat helpt is klei. In alledaags meanderende regels als ‘terwijl vingers andere vingers zoeken / andere vingers andere vingers en de vissen’ zit bij nader inzien een mysterie verborgen.
  Behalve dat hij goed schrijft, draagt hij ook uitnodigend voor. Deze zomer nog, bij Zomerengelen – Zomer in de Engelbewaarder. Als je daar niet bij was, geen nood! Volgende week zondag komt hij gewoon naar de Salon.

2017

Deze diashow vereist JavaScript.

Salon op de Dijk van 15 oktober 2017 met optredens van:

Tijdens de borrel was er een verrassingsact van Onder de Maan (www.onderdemaan.nl) en fijne jazz van William Barrett (contrabas) en Mikael Assmundsson (gitaar).

Salon op de Dijk, editie 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door:

2016

salon-op-de-dijk-2016-2

De line up van 2016

 • Tsead Bruinja
 • Jesje de Schepper
 • Simon Mulder
 • Tijdelijke Toon
 • Hannah van Binsbergen
 • Dave Bouw
 • Katelijne Brouwer
 • Jerry Spurlock
 • Annelies van der Pauw
 • Stokely Dichtman

Simon Mulder (1986) woont in Amsterdam, studeerde vergelijkend-historische taalwetenschap te Leiden en wijsbegeerte en klassieke talen te Amsterdam. Momenteel doceert hij Grieks, Latijn en klassieke cultuur op de middelbare school en promoveert hij in de historische taalkunde. Hij schrijft gedichten, waarbij hij gebruikmaakt van de vaste vorm (rijm en metrum). In zowel gedichten als voordracht streeft hij naar eenheid van vorm en inhoud. Daarnaast legt hij zich toe op de klassieke voordrachtskunst en draagt hij voor uit eigen werk, maar brengt hij ook klassiekers uit de literatuurgeschiedenis opnieuw tot leven op het podium. Verder is hij oprichter van Stichting Feest der Poëzie, waarmee hij poëzie- en muziekevenementen op bijzondere plaatsen organiseert, en verzorgt hij de uitgave van Avantgaerde, een geheel met de hand gezet, gedrukt en gebonden tijdschrift voor de dichtkunst. Deze zomer stond hij op o.a. reizend theaterfestival De Parade als explicateur van het eerste bewegende panorama in Europa sinds de 19e eeuw.
www.simonmulder.nl
www.feestderpoezie.nl

Dave Bouw presenteerde ‘gebeurtenissen vallen stil’, een bundel van 10 gedichten en 11 foto’s die voor een belangrijk deel in en rond Schellingwoude zijn genomen.

2015

Salon op de dijk online met Katelijne.jpg