De line up van Salon op de Dijk – editie 2017:

 • Thomas Möhlmann
  Het is traditie bij de Salon dat de opener van vorig jaar de nieuwe opening act aandraagt. Wij zijn maar wat blij dat Tsead Bruinja met Thomas Möhlmann aan kwam zetten; de vriendelijkste man van de Nederlandse poëzie wereld.
  Thomas zijn gedichten zijn niet per se vriendelijk. Gezichten zijn verwrongen, vogels slaan hun vleugels uit, niet om te vliegen, maar uit schrik en het enige wat helpt is klei. In alledaags meanderende regels als ‘terwijl vingers andere vingers zoeken / andere vingers andere vingers en de vissen’ zit bij nader inzien een mysterie verborgen. Zo vanzelfsprekend gebracht, dat het je niet eens opvalt.
  Onlangs verscheen Ik was een hond, de vierde bundel van Thomas Möhlmann bij Prometheus. Hij debuteerde in 2005 met de vloeibare jongen, waar hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs mee won. Hij zit in meerdere redacties, geeft les bij Artez en staat op en gaat naar bed met poëzie. Wij van de Salon zijn blij dat Thomas zondag bij ons langskomt.
  https://www.youtube.com/watch?v=0VxH0fFsnjM
 • Mirte Hartland 2017Mirte Hartland onderzoekt met haar gitaar en haar taal waar woord en melodie elkaar versterken. Daarmee is ze een ideale artiest voor de Salon. Vanaf de eerste editie zoeken we al naar het raakvlak en het spanningsveld tussen muziek en poëzie.
  Op dat raakvlak begeeft Mirte zich. Poëtische regels als ‘al dat wassen van schone lakens / laten we gewoon weer liefde maken’ worden door een dromerige gitaarlijn aaneengeregen en tot een sfeervol geluidscollage gemaakt. Als de herfst muziek was zou die klinken als de juweeltjes van Mirte Hartland.
  In naam van performance poëzie collectief Poetry Circle Nowhere maakte en speelde zij voorstellingen voor festivals als Oerol, De Parade, Read My World en Solar. Naast haar podiumwerk en het produceren van opnames is zij actief als schrijfcoach en ontwikkelt zij trainingen en projecten voor Stichting de Vrolijkheid.
 • Laurine VerweijenLaurine Verweijen 2017
  Eigenlijk vindt ze voordragen verschrikkelijk, maar voor de Salon kruipt Laurine Verweijen (1981) uit haar comfortzone en beklimt ze het podium om, zoals ze zelf zegt ,’ met een velletje in je hand het pathos en volume aan te zetten. Blugh!’Veel pathos hoeven jullie niet te verwachten. Laurine schrijft gedichten van een afstand. Juist door die afstand welt een gevoel op, en wordt de emotie niet platgeslagen. Repeterende frasen zorgen voor een hypnotiserend karakter. Veel lijkt in haar poëzie onbepaald. ‘Hoe?’, ‘Soms’. Het zijn zoekende woorden die ze met grote doeltreffendheid gebruikt.
  Ze debuteerde eerder dit jaar met twee gedichten in tijdschrift Terras, waarna er gelijk vijf gedichten van haar in Het Liegend Konijn verschenen. In 2016 won ze de tweede prijs in de Turing Gedichten Wedstrijd. Laurine Verweijen is er een voor de boeken, en juist daarom zijn we zo blij dat we haar op 15 oktober bij hoge uitzondering kunnen horen.
 • Lieke Dijkstra
  Toen ik een jaar geleden Lieke Dijkstra hoorde spelen bij Labricozy wist ik gelijk: haar wil ik op de Salon hebben. Na afloop van het optreden moest achter aansluiten bij de rij van mensen die haar wilden feliciteren met een goed optreden. Toen ik eindelijk aan de beurt was bleek ze gelukkig geïnteresseerd te zijn om bij de Salon te komen spelen.
  Lieke speelt ongepolijste liedjes op haar gitaar. En daar zingt ze bij. Haar jazzy stem is een genot voor het oor. Je hoort het, en gelijk waan je je in rokerige nachtclub in avondkleding en smaakt alles naar rode wijn. Neem je dan ook nog de moeite om naar de teksten te luisteren, dan blijkt dat ze verhalende liedjes schrijft die goed te volgen zijn.
  Lieke Dijkstra heeft haar gitaar in 2014 gekocht. Sindsdien reist ze stad en land af om op te treden. Dit jaar heeft ze onder andere gespeeld bij het Mandala festival, het 3 jarig jubileum van broedplaats De Ceuvel en tijdens de elevator sessions in Utrecht. Ondertussen is ze bezig met haar eigen album. Zondag dus te beluisteren bij de Salon!
  https://vimeo.com/217680810?ref=fb-share&1
 • Demi BaltusDemi Bsltus 2017
  Bij de Salon vinden we dat poëzie gehoord moet worden. De voordracht geeft een extra dimensie aan de tekst geven. En voordragen is iets wat Demi Baltus (1998) overtuigend doet. Nooit zal je haar met een papiertje in haar hand zien stamelen. Ze spit haar woorden direct uit haar hart.
  Als een volbloed podiumdichter becommentarieert Demi ritmisch en rijmend het dagelijks leven in de digitale eeuw. Ze leest scholen de les, viert het relatieve succes van het slagen en stelt vragen bij het altijd maar online zijn. Dit zijn geen gedichten om rustig in een boek te lezen, dit zijn gedichten die in een uitbundige zaal naar je hoofd geslingerd moeten.
  En Demi Baltus slingert graag haar woorden de zaal in. Zo beklom ze de afgelopen 3 jaar verschillende literaire podia, leerde slammen van de groten en ging met de Poëziebus op tour door Nederland en België. Om de week schrijft ze een (video)gedicht voor de IJmuider Courant, en op 15 oktober staat ze in de Salon om ons met haar woorden te vermaken.
 • Raintree (Jerry Spulock en Ron Schaefer)
  Bij de Salon streven we elk jaar naar een mix tussen bekend en onbekend, tussen nieuw en vertrouwd. Daarom nodigen we elk jaar niet alleen maar nieuwe gezichten uit, maar herhalen we succesnummers uit vorige edities. Vandaag herintroduceer ik: Jerry Spurlock
  Jerry Spurlock speelt in de akoestische traditie van de rondreizende minstreel. Met zijn oprechte ballades en doorvoelde liedjes raakt hij je recht in het hart. Om het breekbare geluid van zijn zither te versterken wordt… Jerry begeleidt door Rex Reason (Ron Schaefer) op de kalimba en de gitaar.
  Samen treden ze sinds 1975 op als het folk duo Raintree. Ze hebben een platencontract bij Munich Records, opgetreden door heel Europa en zijn meerdere keren door de AVRO en de VPRO uitgenodigd. Om alvast in de stemming te komen, hier een link naar een radio uitzending van Songwriters Guild live gewijd aan Jerry en Rex.
  https://soundcloud.com/rohalfhide/songwriters-guild-live-august-3-feat-jerry-spurlock-rex-reason-2nd-hour#t=9:05
 • Co Woudsma, Ymkje de Boer, Esther van der Panne en Jeroen van der Sande
  Muziek en poëzie, dat is het waar het om draait bij de Salon. Wat is er dan mooier dan een optreden waarin die twee elementen gecombineerd worden? Met groot genoegen presenteren wij de voorstelling Duister Paradijs.
  Voor Duister Paradijs zijn gedichten van Co Woudsma door Ymkje de Boer op muziek gezet. Co schrijft heldere gedichten over de dagelijkse zaken, zoekt naar waar dat wringt. Ymkje haar muziek past daar bij: eigentijds klassiek met een twist. Samen vormt het een verfrissende cocktail. Duister Paradijs wordt uitgevoerd door Co Woudsma, mezzosopraan Ymkje de Boer, alt Esther van der Panne en pianist Jeroen van der Sande.
  Co Woudsma publiceerde drie dichtbundels bij de Bezige Bij. De laatste, Hoogste Zomer, verscheen in 2015, en is door het Parool verkozen tot beste bundel van het jaar. De voorstelling Duister Paradijs wordt dit jaar voor het eerst gebracht.
  https://www.youtube.com/watch?v=rNE2iKGk6MM
 • Tsead Bruinja
  Wie vorig jaar bij de Salon was zal zich vast nog wel de opener herinneren, Tsead Bruinja. De Friesse Amsterdammer overtuigde met zijn (taal)gevoelige reeks over de drone, die hij terecht dar noemt. Zijn rustige heldere voordracht zorgt dat je je optimaal op zijn poëzie kan richten.
  Of Tsead nou in het Nederlands of in het Fries dicht, de muzikaliteit spat er vanaf. Heerlijke herhalingen en de juiste assonanties zonder dat de taal vet wordt zorgen voor gedichten waar geen woord teveel staat. Er wordt wel gezegd dat ‘licht van bovenaf door zijn regels valt’. Juist in dat licht tussen de regels zit bij Tsead de diepte. De taal lijkt simpel, maar in de gedachte zit het mysterie.
  Sinds zeker 1999 publiceert Tsead Bruinja bij verschillende uitgeverijen zowel in het Fries als in het Nederlands. Zijn laatste bundel Binnenwereld, buitenwijk, natuurlijke omstandigheden stamt uit 2015 en is uitgegeven door Cossee. In 2009 is Tsead genomineerd als Dichter des Vaderlands. Zijn gedichten met de blik naar buiten geven daar alle aanleiding voor.
  https://www.youtube.com/watch?v=eb8Xz2kjjHg
 • William Barrett
  Fijne jazz van William Barrett (contrabas) en Mikael Assmundsson (gitaar)
Advertenties